TURISZTIKAI LÁTNIVALÓK

Ha Kommandóra érkezel, kitartásodért jutalom jár

KOMMANDÓI LÁTNIVALÓK


MIÉRT LÁTOGASS HOZZÁNK?!


Akár a természetjárást, hegyi túrákat szereted, akár a történelem vagy a téli sportok érdekelnek, Kommandóra érkezve a szenvedélyed elnyeri jutalmát!

Kommandó helység múltbeli jelentősége a kiváló minőségű faanyaghoz kötődik.

A település neve eredetileg Grenzkommando volt, ami németül határőrállomást jelent, mivel itt húzódott a határ az Osztrák-Magyar Monarchia és Románia között..

A fenyőerdőket Horn Dávid vásárolta meg, ő kezdte el a keskenyvasút építtetését az optimális fakitermelés érdekében, ahol az akkori Kommandó falu lakosai dolgoztak.

A falu meglepő fejlődésen ment át, Temesvár után ez volt a második kivilágított település, Brassó előtt.

Emil Lux mérnök tervezte a gravitációs siklóvasutat, amely nagyszerű találmány volt és még inkább előmozdította a fakitermelést és a környék fejlődését.

Kommandóról számos turista-útvonal indul a környék hegycsúcsai felé: Lakóca 1777 m, Pintilő 1763 m, Gór 1783 m. Itt található az erdei vasút, valamint a felvonós sípálya is.


A KOMMANDÓI ERDEI VASÚT

A kommandói erdei vasút azok közé a keskeny nyomtávú vasútvonalak közé tartozik, amelyeket a múltban az erdőből kitermelt fa elszállítására használtak.

A kommandói vasúthálózat több tucat kilométer hosszúságú volt, a Nagy-Bászka, Kis-Bászka és azok mellékpatakai mentén.

A hegyekből naponta gőzmozdonyok hordták a fával megrakott szerelvényeket, amelyeket egy másik mozdony elvitt a sikló felső végébe, ahonnan leengedték Kovászna felé.

Innen egy újabb mozdony vette át a szerelvényt és elvitte a kovásznai feldolgozó üzembe, vagy pedig a nagyállomásra, ahol átrakodták a szabványos nyomtávú vasúton szállított vagonokba, azokkal pedig a megrendelőkhöz.


A KÁRPÁTKANYAR – A HÁROMSZÉKI-HAVASOK

A Háromszéki-havasok, amelyek részét képezik a Berecki-havasok is, meglepően széles és enyhén lejtő csúcsaival, kiterjedt erdőségeivel, a világtól elszigeteltnek tűnő helyeivel, ahol csak a vadállatok járnak.

A Lakóca-tető 1777 méteres magasságával csúcstartó a Kovászna megyei hegyek között.

Itt található egy meteorológiai állomás is, ahol a főnököt Bujor (ejtsd: Buzsor) bácsinak hívják, aki rengeteget tud mesélni és tanácsolni az érdeklődőknek, ám minden órában félbe kell szakítsa, mert a mérések eredményeit le kell jelentenie a regionális központnak.


A KOMMANDÓI SÍ- ÉS SNOWBOARD PÁLYA

A kommandói sí- és snowboard pálya 1123 méter magasságban fekszik és 350 méter hosszú.

Kék jelzésű, aránylag könnyű és rövid pálya, ám előnyére írható, hogy a téli hónapok alatt gyakran 1 méternél is vastagabb a hóréteg és a Kárpátkanyar övezetében talán itt van hó a leghosszabb ideig.

A kommandói sípálya lejtése 18 fok, átlagos szélessége 100 méter, szintkülönbsége körülbelül 400 méter, területe pedig 1 hektár.

A felvonó árai hozzáférhetőek.


BORVÍZFORRÁSOK

A kovásznai borvízforrások miatt a települést a borvizek (ásványvizek) városának nevezik.

A Nagyon hatásosan használják különféle betegségek kezelésében. Némely borvíz gyógyfürdőnek jó, mások ivókúrára és ivóvíznek is.

A város központi részében több forrás található, éspedig: a Kati-forrás, az Elvira-forrás, az Iskolai-borvíz és a Patak-menti forrás.


A ZÁGONI ROZSDÁS TŐZEGLÁP

A Rozsdás-patak völgyi tőzeglápok védett területek, tőzeges mocsarak, gyepek, legelők, fenyvesek, lombhullató és vegyes erdők alkotják.

A 2007. évi 1143. sz. kormányrendelet nyilvánította védett területnek ezt a természetvédelmi körzetet, amely 355 hektáron fekszik.


A KOMMANDÓI SIKLÓVASÚT

A kommandói Siklót 1890-ben avatták fel, Európában egyedülálló alkotás, Lux Emil mérnök remekműve.

Célja az volt, hogy összekösse a Tündérvölgyben nagy szintkülönbségen haladó két vasútvonalat.

A működési elv rendkívül egyszerű volt, éspedig gravitációs-állványkocsi rendszerű, ami azt jelenti, hogy a felső állványkocsira állított fával megrakott vagonok súlyuknál fogva húzták fel a drótkötéllel hozzájuk kötött alsót, amely az üres kocsikat szállította. A Sikló közepén a sínek elágaztak, hogy a két vagon kikerülhesse egymást.


KOMMANDÓI KÖZSÉGNAPOK

Ahogyan mostanában mindenhol szokás, Kommandó is megünnepli a községnapokat.

Tulajdonképpen 2 napról van szó minden évben, éspedig augusztus első hétvégén.

A programban zenés-táncos előadások, játékok, off-road, íjászat, tábortűz és nem utolsó sorban utcabál szórakoztatja a hazai és külföldi vendégeket.

Nem hiányozhat a tündérvölgyi sétavonatozás sem Kommandó és Kovászna között.


A KOMMANDÓI KISVASÚT

A Romániában működő 6 kisvasút közül az egyikkel Kommandó büszkélkedhet.

A múltban az erdei vasút a faanyagot szállította Kovásznára, a megrendelőkhöz.

2014-ben felújították és üzembe helyezték, a helybéliek és főleg a turisták nagy örömére.

A keskenyvágányú vonat Vajnafalva és a Sikló között közlekedik.

A dízelmozdonyos vonaton április 12. – október 12. között, péntektől vasárnapig 09:00 – 18:00 óra között lehet utazni, menetrend szerint.

A gőzmozdony csak ünnepnapokon és a Kovásznai Városnapokon (szeptember 5-7) húzza a szerelvényt, 09:00 – 18:00 óra között.

Menetjegyek: dízelmozdonnyal: felnőttjegy 6 lej, gyermekjegy 4 lej.

Gőzmozdonnyal: felnőttjegy 10 lej, gyermekjegy 8 lej.